fbpx

Algemeen Dagblad 07-06-2023

Eerst deugde er niets van dit zorgcentrum, nu krijgen ze alle lof van inspectie: ‘Slapeloze nachten gehad’

Eerst deugde er niets van het moderne woon-zorgcomplex Steun en Toeverlaat Residentie in Mijdrecht, maar nu krijgt het alle lof van de strenge Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Het centrum biedt inmiddels ook onderdak aan jongeren die de zorgbehoevende medebewoners helpen.
De inspectie had er blijkbaar een hard hoofd in dat het ooit nog goed zou komen met ons, zegt directeur Marie José van Hussen. Ze is samen met Eddy Wakker ruim twee jaar geleden de Steun en Toeverlaat Residentie in Mijdrecht begonnen. ,,Maar het is ons gelukt om op alle fronten nu goed te scoren. Ik merkte dat ook de inspectie blij voor ons was”, zegt Van Hussen.
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) had vorig jaar een aantal fouten opgemerkt die binnen een bepaalde tijd hersteld moesten worden. De gestelde termijn werd echter niet gehaald. Zo was het heel moeilijk om te voldoen aan de eis dat er zowel overdag als ’s nachts gekwalificeerd personeel aanwezig is in het huis. Gekwalificeerde medewerkers hebben een mbo-opleiding verzorgenden (niveau 3) gevolgd. De directie heeft inmiddels voldoende medewerkers om de roosters 24 uur per dag rond te krijgen.
Op orde
De directie had meer tijd nodig om alles op orde te krijgen en aan de strenge eisen van de inspectie te voldoen. De IGJ stelt dat de Steun en Toeverlaat Residentie een verpleeghuis is en geen appartementencomplex waar thuiszorg geleverd word. De normenlijst voor een verpleeghuis is veel langer dan die voor thuiszorg en dus moest de directie flink aan de bak. Maar afgelopen week viel dan toch het positieve rapport van de inspectie in de bus.
Wij zijn enorm opgelucht en blij. We hebben het met alle ruim vijftig medewerkers gedaan. Maar het betekent niet dat we er al zijn. Het gaat er om de kwaliteit van onze zorg ook op langere termijn op hoog niveau te houden”, zegt Van Hussen. ,,Ik heb mij vorig jaar meermalen afgevraagd of het ooit nog goed zou komen. Slapeloze nachten. Wij hebben hulp van een externe partij gekregen, dat heeft geholpen en nu zijn wij er.”
Jongeren
De Steun en Toeverlaat Residentie lijkt een zorgcentrum waar alleen ouderen wonen, maar schijn bedriegt. Er zijn 36 woningen voor mensen die zorg nodig hebben, maar in twee van die appartementen wonen jongeren: een 18-jarige vrouw en de 32-jarige Ramona Born. Born werkt elders in de ouderenzorg. In ruil voor een korting op de huur helpen zij hun oudere medebewoners.
Een gezellig praatje kan ouderen uit een sociaal isolement trekken – Marie José van Hussen
Ramona Born heeft net een creatieve middag met haar medebewoners achter de rug. Ook doet zij regelmatig boodschappen voor haar buurvrouw en maakt zij elke dag een praatje met de ouderen. ,,Het is boeiend om met deze mensen om te gaan. Het wordt erg gewaardeerd als je iets voor ze kunt doen”, vertelt Ramona, die al enige zorgervaring heeft.

,,Toen ik mij aanmeldde voor een appartement, heb ik heel voorzichtig gevraagd of mijn hond hier ook mocht wonen, samen met mijn twee katten én mijn konijn. Was geen punt”, vertelt zij. ,,M’n medebewoners vonden het zelfs gezellig.”

50 miljoen euro
Het mes snijdt aan twee kanten, zegt Van Hussen. ,,Ook jongeren hebben immers woonruimte nodig én voor onze oudere bewoners is het fijn. Een gezellig praatje kan ouderen uit een sociaal isolement trekken.” Deze woonvorm is vrij nieuw en dat is minister Conny Helder van Langdurige Zorg en Sport opgevallen.
De bewindsvrouw heeft bijna 50 miljoen euro per jaar uitgetrokken voor een korting van 200 euro per maand op de huur die jongeren betalen als zij in een zorgcomplex wonen en in die instelling de handen uit de mouwen steken. Helder meent dat zowel jongeren als ouderen baat hebben bij het samenwonen in één complex.

Klik hier voor het premium artikel in het AD